Après-ski yoga poses

Heerlijk om te stretchen voor of na het snowboarden of skiën!

Heerlijk om te stretchen voor of na het snowboarden of skiën!

Nu ik een paar dagen lekker naar de sneeuw ben geweest om te snowboarden, te skieën en met een snowbike de berg af te sjeezen, kwam ik erachter dat mijn lichaam door deze ‘andere’ bewegingen ook wel wat yoga en stretchen kan gebruiken! Daarom heb ik hier vijf poses uitgeschreven die je zelf ook gemakkelijk kunt doen voor of na je sneeuwsessie! Ga je niet op wintersport? Dan kun je deze poses natuurlijk ook prima na een andere workout doen :-)

Vrksasana – Tree Pose

Tree pose

Tree Pose

Balans is essentieel tijdens de wintersport, zeker omdat je ook te maken hebt met schuine berghellingen – die wij Nederlanders niet gewend zijn 😉 Deze staande houding heeft je volledige focus nodig, dus na een paar schnapps werkt het niet meer! Je bouwt met de boomhouding niet alleen ‘muscle memory’ op in je core en enkels, het is ook een goede stretch voor je heupen en dijbenen. Je kunt variëren met je handen voor je hart, boven je hoofd en zelfs met je ogen dicht (wel een lastige hoor).

Virabhadrasana I – Warrior I

Warrior I

Warrior I

Deze houding heeft mentale focus en de juiste spierspanning nodig. Ontzettend goed voor je voeten, enkels, knieën en bovenbenen. Deze lunge kun je optimaliseren door je beenspieren aan te spannen alsof je op rolschaatsen staat. Dit geeft meer stabiliteit waardoor je je focus kunt behouden. Zorg ervoor dat je voorste knie niet over je enkel komt!

Malasana – Yogi Squat

Yogi Squat

Yogi Squat

Een diepe squat die de flexibiliteit in je heupen, bovenbenen en enkels verbeterd. Mannen zijn hier meestal goed in, omdat zij langere hamstrings hebben en kunnen vaak helemaal met hun hielen op de grond komen. Dit is één van mijn favoriete houdingen omdat het zo ontzettend fijn aanvoelt na een goede dag op de piste.

Utkatasana – Chair Pose

Chair Pose

Chair Pose

Zitten maar dan zonder stoel, aiiii! Als je benen veel te verduren hebben gehad, is deze wel heel zwaar. Aan de andere kant is het een goed begin van je dag. Je spieren worden meteen wakker. Verplaats het gewicht op je hielen en druk je tenen in de grond. Probeer je armen naast je oren te houden. Je kunt deze houding zelfs op je ski’s doen!

Purvottanasana – Upward Plank Pose

Upward Plank Pose

Upward Plank Pose

Heerlijk is deze achteroverbuiging! Het is belangrijk je lichaam niet eenzijdig te belasten, en daarom voelt deze heel goed aan. Je schouders, polsen en core doen ook mee als je van de helling komt. Breng, als dat goed voelt, je hoofd helemaal naar achter en adem de frisse berglucht in. Kom terug wanneer je hier een aantal ademhalingen hebt gemaakt, dat brengt ontspanning en verbetert je uithoudingsvermogen.

Utthita Hasta Padangusthasana – Extended Hand to Toe Pose

Extended Hand to Toe Pose

Extended Hand to Toe Pose

Nog een goede pose voor je heupen en benen. Je traint je lichaam in deze pose weer op balans, flexibiliteit en kracht-uithoudingsvermogen. Tevens brengt het een opening van je borst en heupen. Je pakt je grote teen vast met je duim, wijs- en middelvinger en je brengt je been langzaam de lucht in. Zo hoog mogelijk! Probeer je hoofd leeg te houden; zodra je gaat denken val je om.

Narajasana – Dancers Pose (zie ook eerste foto)

Dancers Pose

Dancers Pose

Die ‘backbends’ blijven fijn. Net als deze Dancers Pose. Het is een goede stretch naar achteren om je quadriceps te verlengen en daarbij in evenwicht te blijven staan. Ook is dit een uitdaging voor je voet en enkel. Probeer je voorste hand hoger dan je hart te houden en pas het hefboom-effect toe; blijf met je voet druk geven in je hand, zo houd je de boog gespannen en blijf je in balans. Daarna mag je dansen in de après-ski bar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *