Blueberry Coconut Banana Bread

Bananenbrood met pindakaas

Bananenbrood met pindakaas

Één van mijn favoriete tussendoortjes is zelfgemaakt bananenbrood. Als er drie rijpe bananen in de fruitschaal liggen, krijg ik gelijk zin om dit brood te maken. Ik noem het Blueberry Coconut Banana Bread (omdat het zo lekker allitereert 😉 ) maar je kunt het eigenlijk ook gewoon een smeuïge kokoscake met blauwe bessen noemen!

In de cake zitten alleen natuurlijke suikers van de bananen en andere natuurlijk zoete ingrediënten. Een verantwoorde snack dus! Maar dat betekent natuurlijk niet dat je gelijk drie stukken bananenbrood in één keer naar binnen kan werken zonder dat je ervan aankomt. Er zitten ‘helaas’ gewoon calorieën in 😉 Dus geniet met mate! Maar doordat er geen geraffineerde suikers aan zijn toegevoegd, is het wel een stuk gezonder dan cake of bananenbrood mét toegevoegde suikers.

Bananen en kokosmeel

Het maken van de cake is heel makkelijk, je moet alleen even alle ingrediënten in huis halen. En je moet dus rijpe bananen hebben, zoals de bananen hieronder :-) Rijpe bananen zijn zoeter en ook een stuk makkelijker te prakken dan onrijpe bananen.

Rijpe bananen

Rijpe bananen

Ik heb in dit recept kokosmeel gebruikt. Als je net als ik een liefhebber van kokos bent, moet je dit meel echt in huis halen (online te koop of bij de gezondheidswinkel). Alles wat je met dit meel maakt smaakt naar kokos, fantastisch toch? Kokosmeel is wel een vrij ‘lastige’ meelsoort. Daarmee bedoel ik dat het heel veel vocht opneemt, het is heel compact. Dus in elk recept met kokosmeel moet je ook veel vocht gebruiken – in de vorm van bijvoorbeeld gesmolten kokosolie, eieren en bananen.

Kokosmeel van It's Amazing

Kokosmeel van It’s Amazing

De ingrediënten

  • 55 gram kokosmeel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • Snufje zeezout
  • 3 grote rijpe bananen
  • 3 (bio) eieren
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • 2 handjes blauwe bessen en eventueel wat frambozen
  • 2 eetlepels cacaonibs (optioneel)
  • Flinke scheut Alpro Coconut (of extra kokosolie)

Benodigdheden

  • Cakeblik met bakpapier
  • Twee kommen
  • Een weegschaal
  • Een oven

Bereiding

  • Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en smelt de kokosolie. Ik smelt de kokosolie altijd in een bakje op een mok met kokend heet water

  • Weeg het kokosmeel af en roer in een kom de droge ingrediënten (kokosmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel, kokosrasp en zeezout) door elkaar. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten
Een theelepel wijnsteenbakpoeder

Een theelepel wijnsteenbakpoeder

  • Prak de bananen met een vork (bewaar eventueel nog wat plakjes om als decoratie op het brood te leggen voordat je ‘m in de oven doet)
  • Meng de geprakte bananen met de gesmolten kokosolie en de eieren en kluts dit goed door elkaar. Dit kan allemaal gewoon met een vork :-)

Foto 03-09-15 19 36 34

  • Roer nu in één kom de droge door de natte ingrediënten totdat er een egaal beslag ontstaat
  • Is het mengsel nog te droog naar je gevoel? (dat is bij mij meestal wel het geval) Voeg dan nog wat kokosolie of een scheut Alpro Coconut Original toe

Foto 03-09-15 19 43 38

  • Spatel tot slot de blauwe bessen (en frambozen) en de cacaonibs voorzichtig door het beslag. Ik snijd de grotere blauwe bessen vaak nog even door midden.

Foto 03-09-15 19 47 57

  • Schep het beslag met een lepel in een cakeblik (met bakpapier) en verdeel het gelijkmatig (nu kun je de plakjes banaan erop leggen als je wilt)
  • Bak de cake in 35-45 minuten af. Het ligt er even aan hoe je oven werkt. Dus kijk na 35 minuten of de bovenkant al mooi bruin is. Als dat nog niet het geval is, kun je de baktijd met nog 5 of 10 minuten verlengen. Of misschien wel met 15 minuten.. (in mijn geval) Check uiteindelijk met een satéprikker of het brood gaar is. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is ‘ie gaar!
  • Laat het brood nog even afkoelen en snijd ‘m in stukjes. Ik doe altijd gelijk 4 tot 5 stukjes in een bakje in de vriezer. Het blijft heel lang goed dus het is ideaal om een voorraadje in de vriezer te bewaren en af en toe een stukje in aluminiumfolie mee te nemen naar je werk! Je kunt het brood gewoon zo eten of met een beetje pindakaas erop als ontbijt, ook erg lekker!
Stukjes bananenbrood

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *