Bulgur (huh?) salade

Bulgur salade

Bulgur salade

Ja, bulgur… Best een gekke naam met die ‘u’s erin! Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, of dat je het nog nooit hebt gegeten. Maar de laatste tijd zie je bulgur wel steeds vaker voorbij komen in recepten en in de schappen van de supermarkt. Bulgur is een goede vervanger voor rijst, aardappelen of pasta. Het heeft een licht nootachtige smaak en is heerlijk door een salade, koud of warm! Het is tarwe dat eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Er zitten veel vezels in (mits je de goede variant kiest, bijvoorbeeld de bulgur van Zonnatura) en het is makkelijk klaar te maken. En dat vinden we heel belangrijk, zoals je in al onze recepten ziet!

Deze salade met bulgur kun je prima twee of drie dagen bewaren in de koelkast. Ook ideaal dus als je eters krijgt. Je kunt dit bijvoorbeeld een dag van te voren al maken. Sowieso zou ik dit gerecht niet à la minute maken want als je het even laat staan dan kunnen de smaken goed intrekken. En dat is weer bevorderlijk voor de smaak!

Waarom bulgur?

‘Waarom kies je voor bulgur? En couscous of quinoa dan?’, hoor ik je denken… Jaa.. iedereen heeft het al over quinoa en couscous, dus ik dacht.. ik ga voor bulgur. Vaak vind je bulgur in dezelfde schappen als couscous en quinoa, qua structuur lijkt het ook best wel op elkaar, maar er zit verschil in. Dat leg ik hieronder even kort uit.

Couscous vs Bulgur

Op de website van www.chickslovefood.com las ik bijvoorbeeld dat bulgurkorrels groter zijn dan couscouskorrels. Couscous is een griesmeel van harde tarwe of gierst. Eigenlijk zijn het mini-pasta-bolletjes. Je kan het beste de volkorenvariant kiezen, die is het beste voor je lijf en vult goed. Bulgur en couscous bevatten allebei gluten.

Quinoa vs Bulgur

Een verschil tussen quinoa en bulgur is dat quinoa geen granen en geen gluten bevat, eigenlijk zijn het zaadjes. Quinoa is ook wat knapperiger dan graan. Maar quinoa is wel wat lastiger te bereiden en ik vind bulgur lekkerder. Bulgur bevat trouwens ook minder calorieën 😉 Maar quinoa is wel het meest ‘gezond’ van de drie. Het is rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan over de voor- en nadelen per soort, maar ja ach.. Ik vind het vooral fijn om niet iedere dag pasta, rijst of aardappelen te eten. En een beetje afwisselling tussen al deze graansoorten en koolhydraten houdt het leuk!

Ingrediënten van de ‘basis’ bulgursalade (voor 2 personen)

  • 120 gram bulgur
  • 1/4 rode peper
  • 10 kleine tomaatjes (liefst gekleurde, want dat ziet er leuker uit)
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 1/2 pakje feta
  • Kipfilet (warm of koud)
  • 10 blaadjes munt
  • Peper en zout

Extra vullend 😉

  • Boontjes
  • Wortel

Als je ervoor kiest om boontjes en wortel toe te voegen aan de salade, dan kook je deze zo ongeveer 3 á 4 minuten zodat ze nog lekker knapperig blijven.

Benodigdheden

  •  Zeef met fijne gaatjes voor het uitlekken van de bulgur

Bereidingswijze

  • Begin met het bakken van de (eventueel gekruide) kipfilet
  • Meng intussen de bulgur met twee keer zoveel kokend water en laat het 10 minuten weken

IMG_3263

IMG_3259

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Schep de bulgur in een zeef en druk het teveel aan vocht eruit
  • Laat de Bulgur afkoelen

IMG_3262

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Vergeet intussen niet de kipfilet om te draaien
  • Snijd de rode peper, tomaatjes, paprika, komkommer, knoflook en ui in stukjes en meng dit door de bulgur

IMG_3260

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Scheur de muntblaadjes, verkruimel de feta, snijd de gebakken kip in stukjes en voeg het toe aan de bulgursalade

IMG_3269

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Knijp als laatste nog wat citroen uit en sprenkel dit over de salade. Voeg een beetje peper en zout toe en dan..
  • Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *