Een kerstig ‘low carb’ toetje

Een kiwi-kerstboom!

Een kiwi-kerstboom!

Een kersttoetje dat low carb (koolhydraatarm) is. ‘Klinkt goed, maar waarom denk je daar überhaupt over na?’, hoor ik je denken. ‘Met kerst moet je toch gewoon alles kunnen eten wat je wilt?’ Ja, dat vinden wij eigenlijk ook. Maar toen we laatst van twee Duitse bloggers, Lena en Hanna van Twinfit, de vraag kregen of wij mee wilden doen aan de Blogparade, zijn we toch op zoek gegaan naar lekkere low carb-recepten voor de kerst. De Blogparade is een idee van Twinfit, waarbij ze op hun blog een soort bloggers-receptenboek samenstellen met low carb-recepten voor kerst. De linkjes naar deze recepten komen dan op hun website te staan en worden verzameld in een e-book. Wij vonden dit een heel leuk idee dus gaven uiteraard gehoor aan dit verzoek!

Ik heb naar lekkere voor- en hoofdgerechten gezocht maar uiteindelijk kwam ik toch uit op mijn favoriete deel van het kerstdiner: het toetje.

Met een low carb-toetje kun je alle kanten op. Vaak komt het kersttoetje neer op caloriebommetjes vol met suiker, maar het nagerecht wat ik heb gevonden is low carb en ook nog eens heel verantwoord en makkelijk en leuk om te maken. Perfect!

De foto hierboven verraadde het al een beetje: het is een kiwi-kerstboom met aardbeien, pure chocolade en kokosslagroom geworden. Hoe lekker klinkt dat! Het ziet er ook nog een super leuk uit en als je een beetje crea-bea bent, kun je je helemaal uitleven.

Lees snel verder voor het recept. Lena & Hanna hebben ons gevraagd om het recept – uiteraard – voor hun Duitse en Engelse lezers ook in het Engels te schrijven. Het Engelse recept vind je daarom onderaan.

>> Find the English version of the recipe below! <<

Ingrediënten

Benodigdheden

  • Mooie grote schaal of een snij-/dienblad, eventueel bedekt met aluminiumfolie voor een extra feestelijk effect
  • Mixer
  • Pannetje en een kom om de chocolade te smelten

Bereidingswijze

  • Smelt de chocolade au bain mairie

IMG_1891

  • Snij 5 van de 6 kiwi’s in schijfjes
  • Gebruik de zesde kiwi om er een ‘stam’ uit te snijden
  • Snij de aardbeien ook in schijfjes. Van één schijfje kun je een hartje maken die je dan als ‘piek’ gebruikt
  • Het stuk kiwi dat je als stam gaat gebruiken, doop je in de gesmolten chocolade en leg je neer op de schaal
  • Verdeel de schijfjes kiwi op je schaal zodat je een mooie kerstboom-vorm krijgt

IMG_1890

  • Als je tevreden bent over je boom kun je verder met de chocoladeslinger. Dit kun je zo ‘professioneel’ doen als je zelf wilt. Ik was niet zo professioneel dus ik heb een theelepeltje gebruikt en ik heb de chocolade daar langzaam vanaf laten glijden zodat ik een slinger kreeg. Je kunt de chocolade ook in een soort spuitzak doen zodat je hele rechte lijntjes kunt maken

IMG_1893

  • Verdeel dan de zilveren pareltjes over je slinger, vóórdat de chocolade hard wordt

IMG_1894

  • Verdeel vervolgens je aardbeienschijfjes over de boom (dit zijn de kerstballen 😉 )
  • Neem het blik kokosmelk uit de koelkast. Schep de gestolde melk uit het blik (het overige vocht niet weggooien! Dit kun je bijvoorbeeld voor een smoothie gebruiken)

IMG_1889

  • Voeg de vanillepoeder erbij en mix het geheel tot slagroom
  • Verdeel de kokosslagroom onder je boom (dit is de sneeuw) en verdeel vervolgens de kokosrasp over de slagroom en over en naast de kiwi-kerstboom. Het resultaat ziet er toch super leuk uit?

IMG_7243

  • Je kunt de kerstboom zeker een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren

Laat je ons weten of jij met dit toetje aan de slag gaat? Zo ja, dan willen we uiteraard foto’s zien :-)

ENGLISH VERSION: A low-car Christmas dessert

A low-carb Christmas dessert. We can hear you think: ‘Sounds good, but why go there? It’s Christmas, you should just eat whatever you like.’ Yes, we agree. But when two German bloggers, Lena and Hanna from Twinfit, asked us to join the Blogparade, we went looking for tasty low-carb recipes for Christmas anyway. The Blogparade is a Twinfit initiative, for which they’re compiling a bloggers’ recipe book with low-carb Christmas recipes. The links to these recipes will be collected on their website and in an eBook. We loved the idea so, obviously, we accepted the challenge!

I’ve been looking for good starters and main dishes, but I wound up with my favourite part of every Christmas dinner: dessert.

A low-carb dessert is quite versatile. Christmas dessert usually amounts to a calorie and sugar feast. The dessert I found, however, is not just low-carb, but can be enjoyed responsibly, and is easy and fun to make. Perfect!

The picture above has probably already given it away: it’s a kiwi-Christmas tree with strawberries, dark chocolate and coconut whipped cream. If that doesn’t sound good… On top of that, it looks great, too, and if you’ve got any creative talent, this is just the thing for you.

Ingredients

Equipment

  • Beautiful big platter, dish or tray, which you might cover in aluminium foil for an extra festive touch
  • Mixer
  • Saucepan and bowl to melt the chocolate in

Directions

  • Melt the chocolate over a pan of barely simmering water (au bain marie)

IMG_1891

  • Cut 5 kiwi’s into slices
  • Use the 6th kiwi to make the ‘tree trunk’
  • Slice the strawberries. You can use one slice to cut out a heart to use as peak
  • Dip the kiwi trunk in the molten chocolate and put it on the dish
  • Add the kiwi slices to shape the Christmas tree

IMG_1890

  • When you’re satisfied with the shape, continue with the chocolate garland. Here you can be as (un)professional as you like. I wasn’t very professional, so I used a teaspoon and let the chocolate drip off it, slowly, to form a garland. You could also use a pastry bag to make beautiful straight lines

IMG_1893

  • Divide the silver pearls over the garland while the chocolate is still soft

IMG_1894

  • Next, add the strawberry slices as tree adornments
  • Take the can of coconut milk out of the fridge. Ladle out the clotted milk out but don’t throw away the rest! You can use this for smoothies etc.

IMG_1889

  • Add the vanilla powder to the milk and use your mixer to make whipped cream
  • Spread the whipped cream on the dish under your Christmas tree, to serve as snow. Sprinkle the coconut shreds over the cream and over and around the kiwi tree. It looks great, right?

IMG_7243

  • You can very well prepare the tree a day in advance and keep it in the fridge.

Please let us know if this tree is going to be the delicious conclusion to your Christmas dinner! And if it is, we would like to see some pictures :-)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *