Geen havermout- maar bloemkoolpap!

Bloemkoolpap!

Bloemkoolpap!

Ik geef toe, bloemkoolpap klinkt niet echt lekker en eigenlijk ziet het er ook niet zo smakelijk uit. Ik eet ook eigenlijk nooit bloemkool, ik had het zelfs nog nooit van mijn leven gekookt. Maar pap van bloemkool zag ik een paar keer voorbij komen op Instagram en toen was ik toch wel benieuwd naar de smaak van deze groente in combinatie met onder andere kaneel en banaan. En wat schetste mijn verbazing… Het is super lekker. Echt waar! Het is een beetje te vergelijken met havermoutpap maar dan met minder calorieën.

Het grote voordeel van bloemkoolpap is dat je ’s ochtendsvroeg al 175 gram groenten naar binnen hebt gewerkt! Weer eens wat anders dan een groene smoothie met spinazie of boerenkool 😉 Omdat het een warm ontbijtje is en omdat er kaneel in zit, vind ik het een ideaal ontbijt voor in de herfst en de winter. Het is ook lekker vullend – ideaal voor een grote eter zoals ik.

Bloemkoolpap is ook nog eens heel makkelijk klaar te maken want je kunt de bloemkool een dag (of de avond) van tevoren al koken (daarna ‘stampen’) en in een bakje in de koelkast bewaren. De volgende ochtend weeg je 175 gram bloemkool af en dit meng je samen met de andere ingrediënten in een steelpannetje totdat het lekker warm is.

Op mijn Instagram-account had ik het recept al geplaatst, en daar kreeg ik al van meerdere volgers te horen dat ze ook blij verrast waren door de smaak van de pap.

Ga jij het ook proberen? :-)

Ingrediënten voor 1 portie

(1 bloemkool is goed voor 3 porties)

 • 175 gram bloemkool (gekookt en daarna gestampt)
 • 2 el havermout
 • 1,5 tl kaneel
 • Snufje zout
 • 200 ml Alpro Coconut of Alpro Amandeldrink (ongezoet!)
 • 1 (of 2) el vanille whey (eiwitpoeder)
 • 1/2 geprakte banaan

Garnering (optioneel)

 • Een handje pompoenpitten
 • Stukjes kiwi, ananas, appel, rozijnen, blauwe bessen… de mogelijkheden zijn eindeloos!

Benodigdheden

 • Een stamper
 • Een flinke pan om de bloemkool in te koken
 • Weegschaaltje
 • Maatbeker
 • Vork (om de banaan te prakken)

Bereiding

 • Snijd de roosjes van de bloemkool en kook dit 15-20 minuten in een pan met ruim water
 • Giet het water hierna af en stamp de bloemkool met een stamper tot een grove korrel (als je het tenminste ook lekker vindt om nog ergens op te kunnen kauwen, anders zou je het in de blender kunnen doen maar volgens mij is dat minder lekker)
 • Bewaar de gekookte bloemkool in een bakje in de koelkast (hierin kun je het een dag of 5 bewaren)
 • In de inleiding stond het al uitgelegd: Weeg de volgende ochtend 175 gram bloemkool af en meng dit samen met de andere ingrediënten in een steelpannetje totdat het lekker warm is!
 • Serveer met wat pompoenpitten en extra kaneel. Je kunt er nu ook wat fruit aan toevoegen. Eet smakelijk!
Smullen maar!

Smullen maar!

3 Comments

 • Marieke zegt:

  Ik ga deze proberen, al durf ik het eigenlijk niet (geen bloemkoolfan ;))…

  • Ellen zegt:

   Leuk dat je de bloemkoolpap gaat proberen Marieke! Ik ben/was ook geen fan van bloemkool, maar eigenlijk proef je het niet in deze pap. Ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

 • Lisa zegt:

  De laatste tijd zie ik dit inderdaad heel vaak voorbij komen op instagram / andere blogs. Ben stiekem toch wel een beetje benieuwd geworden naar deze pap, al moet ik zeggen dat ik nog een beetje moet wennen aan het idee van een halve bloemkool als ontbijt! Ach.. in een groene smoothie proef je de groente ook niet, dus waarom zou dat hier anders zijn? Binnenkort toch maar eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *