Hollands stamppotje à la Rens

De zoete aardappel stamppot

De zoete aardappelstamppot

Stamppotjes zijn het ideale gerecht voor deze tijd van het jaar. Een stamppot is lekker vullend, lekker warm en gewoon lekker! Ik maak regelmatig een zoete aardappelstamppot maar soms wil je wel eens iets anders uitproberen. In het nieuwe kookboek ‘Powerfood deel 2’ van Rens Kroes kwam ik deze stamppot met zoete aardappel, bloemkool, wortel en champignons tegen. De toevoeging van bloemkool en wortel is wat extra werk, maar het geeft ook meer smaak aan de stamppot én meer vitaminen en vezels. En binnen een half uur staat het gerecht op tafel dus je bent nog steeds snel klaar!

Ik heb zelf nog spekjes, rucola en geroosterde pijnboompitten aan het originele recept toegevoegd. Gewoon omdat ik dat lekker vind :) Je kunt ook nog een eitje toevoegen (zie foto van het kookboek hieronder).

Als je het wat simpeler wilt houden, laat je de bloemkool en wortel weg. Voeg dan wel wat meer zoete aardappel toe!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 zoete aardappelen (+/- 600 gram)
  • 1 bloemkool (+/- 400 gram)
  • 180 gram wortels
  • 1 grote rode ui
  • 250 gram (kastanje)champignons
  • 150 gram spekjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje (liefst biologisch)
  • 1 tl cayennepeper
  • Peper en zout
  • Kokosolie om in te bakken
  • Rucola
  • Handje geroosterde pijnboompitten
  • 1 el mosterd en 1 el tamari (Japanse glutenvrije sojasaus) – kun je beide weglaten
Het recept uit het boek van Rens Kroes

Het recept uit het boek van Rens Kroes

Benodigdheden

  • Pureestamper
  • 3 pannen en een koekenpan

Bereiding

  • Was de groenten en snijd de groenten en champignons in grove stukken
Een deel van de ingrediënten

Een deel van de ingrediënten, in stukjes gesneden

  • Kook intussen genoeg water in drie pannen. Kook de zoete aardappel, bloemkool en wortel apart van elkaar
  • Snipper de ui en bak deze glazig in de kokosolie. Voeg dan ook de geperste knoflook toe en bak even mee. Houd de gebakken ui en knoflook apart op een bord
  • Bak in diezelfde pan nu de spekjes en de kastanjechampignons in (een eetlepel) kokosolie tot ze bruin gaan kleuren. Breng eventueel op smaak met peper en zout
  • De groenten zijn inmiddels wel klaar (na ongeveer een kwartier koken). Giet de pannen af en stamp de groenten. Bewaar wel wat kookvocht van de zoete aardappel in een kopje en voeg hier het bouillonblokje aan toe
De gestampte groenten en de champignons met spekjes

De gestampte groenten en de champignons met spekjes

  • Voeg alles toe aan de pan met de zoete aardappelpuree. Hieraan kun je nu het kookvocht en de ui toevoegen. Meng alles goed door elkaar
  • Breng het geheel op smaak met peper en cayennepeper (en eventueel de mosterd en tamari). Proef even of er nog zout doorheen moet
  • Rooster nog even de pijnboompitten
  • Verdeel de stamppot over de borden en garneer het met de champignons, de spekjes, de pijnboompitten en de rucola:
Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *