Ontbijten met zelfgemaakte granola

De zelfgemaakte granola in een potje

De zelfgemaakte granola in een potje

Er zijn van die ontbijtcombinaties… Die zijn gewoon verrukkelijk! Zelfgemaakte granola in combinatie met bijvoorbeeld magere kwark of Griekse yoghurt en vers fruit is daar één van. Je kan het dus eten als ontbijt, maar het gaat ook prima door als lunch of tussendoortje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik af en toe ook gewoon een handje (of twee, haha) granola opeet zonder yoghurt erbij 😉

Granola klinkt voor sommigen misschien een beetje ‘abracadabra’, maar het is eigenlijk gewoon een ander woord voor krokant gebakken muesli. Sinds ik granola zelf maak, hoef ik eigenlijk geen muesli meer uit de winkel. Daaruit kun je denk ik wel afleiden dat het erg lekker is! En het is ook nog eens gezond, makkelijk en goedkoop om te maken. Doordeweeks is mijn ontbijt bijna altijd een groene smoothie (zodat ik gelijk wat groenten binnenkrijg) maar voor de afwisseling, en vooral in het weekend, vind ik granola met kwark of yoghurt ook heerlijk!

Suikervrij

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik geen fan ben van producten met toegevoegde suikers. Maar het is niet zo dat ik suikervrij eet. Als het lukt probeer ik het te vermijden, maar ik houd nou eenmaal heel erg van zoetigheid dus een beetje suiker op z’n tijd vind ik echt geen ramp. Als ik zelf iets maak/bak, probeer ik wel altijd natuurlijke suikers te gebruiken. Ik heb dan ook geen pak met suiker in de kast staan. Je kan baksels vaak zoet maken door het gebruik van bijvoorbeeld dadels, (geprakte) banaan, honing, kokosbloesemsuiker, ahorn- of agavesiroop.

De basis van granola

Het fijne van het zelf maken van granola vind ik dat ik precies weet wat erin zit en dat ik alles kan toevoegen en weglaten wat ik wil. Granola meng je met gesmolten kokosolie en agavesiroop en bak je in 10-15 minuten af in de oven waardoor het knapperig wordt. De basis is havermout, kokosolie, honing (of ahorn-/agavesiroop), noten, zout en kaneel. Allemaal vrij ‘simpele’ producten die je standaard in je voorraadkast kunt zetten!

Oké genoeg over alle voordelen, nu ben je natuurlijk benieuwd naar het recept dat ik gebruik!

Recept van de granola

De ingrediënten:

 • 100g havermout
 • 5g kokosolie (niet ontgeurd!)
 • 30g agavesiroop
 • 40g in stukjes gehakte noten (cashewnoten en amandelen)
 • snufje zout
 • 1 tl kaneel (of iets meer, als je van kaneel houdt).*

Achteraf toevoegen (deze ingrediënten kun je alvast in een kom met elkaar mengen terwijl de granola in de oven staat):

 • 20g cranberry’s
 • 15g rozijnen
 • 15g kokossnippers
 • 20g pompoenpitten
 • 1 el kokosrasp

*Voor een flinke portie kun je uiteraard alle hoeveelheden verdubbelen. Deze hoeveelheid past net in zo’n klein weckpotje van de Xenos.

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 160 graden. Meng de havermout, de noten, het kaneel en het zout in een kom. Verwarm de kokosolie en de agavesiroop en meng dit goed met het havermoutmengsel. Ik heb de agavesiroop/kokosolie in een bakje op een mok met kokend water gezet maar je kan het ook in een steelpannetje smelten.

Verdeel het mengsel nu over een met bakpapier bedekte bakplaat en zet het voor 10-15 minuten in de oven. Als het een beetje bruin gaat kleuren, kun je het eruit halen. Laat het daarna afkoelen en voeg de rozijnen, cranberry’s, pompoenpitten en kokossnippers (en -rasp) eraan toe.

Combinaties met granola

Combinaties met granola

Serveer de granola bijvoorbeeld op een schaaltje met Griekse yoghurt, een rijpe nectarine en blauwe bessen of op een heerlijke smoothiebowl met verse frambozen zoals hierboven. De mogelijkheden zijn eindeloos! :-)

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *