Rijstsalade à la Geert

Close-up van de rijstsalade

Close-up van de rijstsalade

De vader van mijn vriend Ted kan echt koken als de beste. Geert staat soms op een doordeweekse avond uren in de keuken om de lekkerste gerechten te maken. Om vijf uur eten? Echt niet! Misschien rond een uurtje of half 8. Koken is echt een hobby voor hem die hij met veel passie uitvoert. Toen ik daar zo’n twaalf jaar geleden voor het eerst kwam eten wist ik niet wat ik zag. Ik lustte namelijk bijna niks. Ja, wat groente, aardappelen en een stukje vlees. Maar fruit door de salade? Niks voor mij.. Pasta’s met allemaal soorten groenten en ‘dingetjes’ erin? Kaasfondue? Alle andere soepen dan mijn moeders tomatensoep? Daar moest ik ook niks van hebben. Maar ja, als je ergens gaat eten kan je niet steeds zeggen dat je het niet lust. Dus hoe vies ik sommige dingen in het begin ook vond (dat lag natuurlijk niet aan het eten maar aan mij!), at ik het toch maar.

Nu, twaalf jaar later, komt Geert nog steeds met dingen waarvan ik denk: ‘Wat is dat?!’. Maar nu met het verschil dat ik het – bijna – altijd ontzettend lekker vind. Lust je bijvoorbeeld echt geen witlof? Nou als Geert iets klaarmaakt met witlof erin dan weet ik zeker dat je het ineens wel lekker vindt!

Toen ik vorige week voor de zoveelste keer dacht: ‘Ohhh wat is dit lekker! Hoe kom je erop!?’, bedacht ik me dat het hoog tijd was om eens wat recepten te delen via onze blog. Natuurlijk komen niet alle gerechten recht uit het hoofd van Geert. Hij heeft ontzettend veel kookboeken. Op dit moment zijn de recepten van Yotam Ottolenghi favoriet. Maak ik alle recepten vaak precies zoals ze beschreven zijn, Geert geeft er zijn eigen draai aan. Zijn kookboeken staan vol met aantekeningen. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over mijn bewondering voor Geert z’n kookkunsten maar het gaat hier natuurlijk om het recept van de heerlijke rijstsalade :-)

Vaak maakt Geert gerechten waarbij je echt wel even in de keuken moet staan. Maar dit gerecht is er gelukkig eentje die zo klaar is. Heb je wat over? Dan kun je het een paar dagen bewaren. Het is makkelijk mee te nemen (als lunch naar je werk bijvoorbeeld) én het is gezond!

Ingrediënten rijstsalade en dressing (voor 4 personen)

  • 150 gr wilde rijst (bijvoorbeeld van AH excellent)
  • 150 gr Freekeh (bijvoorbeeld van het merk Artisan)
  • 1 flinke hand gedroogde cranberry’s
  • 2 citroenen
  • 1 witte zoete ui
  • Flinke hand rucola
  • Flinke hand veldsla
  • Flinke hand snijbiet
  • 3 el gesneden bladpeterselie
  • 3 el gesneden munt
  • 2 el kappertjes
  • 1 eetlepel honing
  • Goede olijfolie (in ieder geval extra vierge)
  • Peper en zout

Van alle bovenstaande ingrediënten kun je de hoeveelheid aanpassen afhankelijk van je smaak.

Bereiding rijstsalade

  • Kook de wilde rijst en freekeh bij elkaar in één pan volgens verpakking

IMG_8881

IMG_8889

  • Giet het af en laat het afkoelen
  • Pers 1 citroen uit en laat de cranberry’s daar minimaal 20 minuten in wellen (dus gewoon erin laten liggen)
  • Snij de witte zoete ui in hele dunne ringetjes. Zo dun mogelijk, dit is erg belangrijk

IMG_8887

  • Snij de bladpeterselie en de munt grof
  • Snij de rucola grof, verwijder die soort van steeltjes van de veldsla en gooi dit samen met de snijbiet in een kom

IMG_8888

  • Voeg alles bij elkaar (rijst, freekeh, ui, cranberry’s, kappertjes, rucola, veldsla, snijbiet, munt en peterselie) en rasp een citroen BOVEN de salade. Op die manier komt niet alleen de gele rasp op de salade terecht maar ook de oliën die tijdens het raspen vrijkomen

Bereiding dressing

  • Pers 1 citroen helemaal uit en haal de pitjes eruit
  • Voeg 1 eetlepel (of een flinke scheut) honing toe en peper en zout. Meng dit goed met behulp van een vork of een kleine garde. De honing moet echt helemaal opgelost zijn in het citroenzuur
  • Vervolgens voeg je de olijfolie toe (in principe is het 3/4 olie en 1/4 citroen sap)
  • Meng dit weer goed en giet het over de salade heen

KLAAR!

Eet smakelijk!

Eet smakelijk!

Ps. Er zullen zeker vaker recepten van schoonvader Geert voorbij komen op deze blog 😉

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *