‘Wie de hardloopschoen past, trekke hem aan!’

New running shoes!

New running shoes!

Na vijf jaar moest ik er toch echt aan geloven… Mijn oude en vertrouwde Nike’s moesten de prullenbak in! Er zat namelijk amper nog een zool onder en van het lopen op twee ongelijke schoenen worden je knieën ook niet beter. Mijn online aankoop die daarop volgde was een mislukking (de schoenen pasten wel goed maar de zool was te hard) dus die doos kon linea recta retour. Dan maar echt de winkelstraat in! Pfff daar had ik eigenlijk niet zo’n zin in… Ik ben namelijk één van de weinige vrouwen die niet van shoppen houdt. Adem in, adem uit 😉

Shoppen voor hardloopschoenen

Maar goed, ik ging toch maar op pad. Mijn doel: nieuwe hardloopschoenen. Ik ben de eerste en – achteraf voor mij – de beste sportwinkel in Middelharnis ingeslagen om dit tot een succes te brengen. Al met een lichtelijk cynische instelling bekijk ik de schoenen. Totaal niet ‘yoga’… Want daarbij hoor je een open en ontvankelijke houding te hebben, zonder vooroordeel 😉

Maar na enkele minuten krijg ik hulp van een vriendelijke winkeldame en zij vertelt me dat ze net op training is geweest om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en theorieën in de hardloopwereld. Kijk, dat is een goede binnenkomer!

Passen en meten

Ze vertelde over de barefoot running methode. Daarbij loop je op zo’n schoentje waardoor het net lijkt of je op blote voeten loopt. Dit was misschien wel wat voor mij want vijf jaar geleden werd er bij mij geconstateerd dat mijn voeten geen ‘correctie’ nodig hebben. Dus ik kan eigenlijk beter op blote voeten lopen of op de meest simpele hardloopschoen.

Dus ik wilde natuurlijk wel zo’n barefoot schoen proberen. Ze gaf aan dat dit nogal een gedoe is met aantrekken. Dat heb ik geweten want na tien minuten worstelen was dit het volgens haar ‘toch niet helemaal’ – en volgens mij ook niet 😉 Verder adviseerde ze dat ik maar gewoon een aantal schoenen moest proberen. Ik zou zelf wel voelen welke schoenen het beste bij mijn voeten passen.

Hoe actief ben je?

Een tweede tip bij het aanschaffen van nieuwe schoenen: vraag jezelf af hoe vaak je loopt en hoe ver. Is dit ongeveer één keer per week vijf kilometer? Dan is een ‘hele goede schoen’ niet echt nodig. Scheelt ook weer geld! Tegenwoordig weet je het toch allemaal niet meer zeker. Uit het televisieprogramma Radar blijken dezelfde materialen en technieken gebruikt te zijn in een hardloopschoen van merk X als die van een onbekend merk van €20,-…

Als je één of twee keer per week zo’n acht tot tien kilometer loopt, raden ze wel aan om een iets meer technische schoen aan te schaffen.

Zó strik je dus je veters goed!

Vervolgens kwam de winkeldame met een nieuwe veterstrik-techniek. Nadat ik deze even heb getest ben ik ervan overtuigd. Voortaan hoef ik m’n veters nooit meer losjes te strikken omdat er dan rode striemen op m’n enkel zouden komen!

Hier zie je hoe je het beste je veters kunt strikken:

FullSizeRender

FullSizeRender[1]

De twee gaatjes bovenin de rij zijn er om je veter bovenlangs in te doen. De veter gaat dus naar binnen en op deze manier verdeel je de druk beter en heb je geen last meer. Try this at home!

One size fits all

En de laatste tip: De schoenen moet je iets te groot kopen, maar niet té ruim want dan krijg je blaren. Verder is de pasvorm natuurlijk heel belangrijk; er moet voor en achter een gelijke druk zijn (in omvang). Qua merk is het dus maar net wat jou het beste past!

Ik heb mijn hardloopschoenen gekocht bij SA Sport Middelharnis. Bedankt voor handige de tips & tricks!

Wat zijn jouw ervaringen met hardloopschoenen? Heb je tips? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *